OM


blikK galleri


I 1996 overtok Rolf Torkildsen og Jorunn Kjær slektsgården Kjær i Gjerpensdalen. En omfattende restaurering av våningshuset fra 1905 ble igangsatt. Det som kunne bevares, ble respektfullt pusset opp og integrert i et ellers moderne hjem. Flere år senere ble deler av driftsbygningen bygd om til verksted, garasjer og atelier.

 

Det seneste prosjektet var etableringen av galleri i den gamle stallen. Igjen var det viktig å ta vare på historien og stemningen som gir lokalet karakter og atmosfære. Spisetroene til arbeidshestene, tømmerveggene og betonggulvet ble omhyggelig rensket og skrubbet. Nok belysning og varme gjør stallen til et helårsgalleri utenom det vanlige. I sommerhalvåret kan du nyte stillheten og utsikten over Børsesjø og Gjerpensdalen på en benk utenfor galleriet.

 

blikK galleri ble til fordi Jorunn så muligheten til å etablere et visnings- og salgslokale for egen kunst. Stallen lå jo allerede der og hadde potesialet. I juli 2019 åpnet galleriet og etter et halvt år med utstillinger og aktiviteter ser vi at også beliggenheten bidrar til å gjøre galleriet til noe spesielt, en opplevelse i seg selv. I Skien er det få gallerier og blikK galleri ligger i et vakkert turområde, 8 minutter med bil fra sentrum.


Som et suppelement til Jorunns 2- og 3 dimensjonale kunst er målet å invitere inn andre kunstnere som har andre uttrykk. Under juleutstillingen deltok Nina Beyer med sine smykker i sølv og glattslipte steiner fra fjæra. Etter koronaen har forlatt landet kommer grafiker Lene Aabjørnsrød og stiller ut sammen med Jorunn. Vi gleder oss!

 

Jorunn Kjær

Innehaver og utøvende kunstner som arbeider med grafikk, maleri og skulptur. Vekslingen mellom de ulike metodikkene og materialene har en forløsende synergieffekt som stadig føder nye ideer. Å eksprimentere og prøve og feile en en del av den spennende kunnskapsutviklingen.


Jorunns materialvalg i skulpturen har ofte likhetstrekk med Arte Povera. Bevegelsen som startet i Italia i 1967 og introduserte kunsten for materialer som tidligere var forbeholdt byggebransjen. I maleriet finner Jorunn inspirasjon i penselstrøket og fargebruken til Paul Cézanne eller det spontane uttrykket i action painting som oppsto i USA på 1940-tallet med Jackson Pollock


 

Det mellommenneskelige

Jorunn slutter aldri å undre seg over hvordan menneskers preferanser og erfaring påvirker adferd og handlinger. Hvor forskjellige vi er i ulike settinger og sammen med ulike mennesker…

Disse studiene er ofte inspirasjonen til et arbeide, enten det er maleriet, grafikken eller skulpturen.

 

Humoren og brodden

Humor og skråblikk er et godt virkemiddel når noe skal sies. Dessuten skader det ikke at et arbeide får betrakteren til å dra på smilebåndet!

 

Det ekte og jordnære

Jorunn er ikke tilhenger av de store, svulstige frasene og effektene. Det enkle som er strippet for staffasje oppleves mer nært og viktig å formidle. Derfor kjennes også det rå og ujålete i materialer som betong og stål riktig når Jorunn ønsker å beskrive en følelse eller et minne.